Repatriasjon fra Kon-Tiki museet til Påskeøya/Rapa Nui

Thor Heyerdahl brakte rundt 5 600 gjenstander til Norge, inkludert menneskelige levninger og arkeologiske gjenstander. Han ble fascinert av de arkeologiske mysteriene til Rapa Nui i en alder av tolv. I løpet av 1950-årene la han ut på en stor ekspedisjon til øya for å undersøke alle aspekter av forhistorisk kultur. Som en del av dette har mange av gjenstandene blitt oppbevart og vist på Kon-Tiki-museet, og noen av gjenstandene er returnert til Rapa Nui i 1986 og 2006.

Med støtte fra Rapanui-samfunnet og chilenske tjenestemenn ble et prosjekt for å returnere gjenstander fra Kon-Tiki-museet til Rapa Nui utviklet. I 2019 ble et Memorandum of Understanding (MOU) signert i Santiago, Chile under et statsbesøk av Hans Majestet Kong Harald VII av Norge, som ga det juridiske grunnlaget for prosjektet. Covid-19 stoppet alle aktiviteter i 2020, men fremgangen fortsatte i 2022.

I henhold til MOU og implementering besluttet av en styringskomité, vil deler av Kon-Tiki-museets Rapa Nui-samling bli returnert til Rapa Nui, som vil sørge for at Rapanui har det juridiske eierskapet til deres kulturgjenstander.

11.-13. november 2024 kommer en delegasjon fra Chile/Rapa Nui til Oslo. Hovedmålet er å returnere menneskelige levninger fra Kon-Tiki-museet til Rapa Nui-samfunnet. Under oppholdet vil det være en offisiell overleveringsseremoni, audiens hos Hans Majestet Kongen og hennes Majestet Dronningen på Slottet, introduksjon og titt i arkiver og samlinger av gjenstander fra Rapa Nui i Museet og møte med både norske og internasjonale. Pressen.

Representanter fra Kon-Tiki-museet vil returnere til Rapa Nui med delegasjonen og delta i seremonier i henhold til Rapa Nui-kulturen.

En ekspertgruppe som representerer alle involverte deler, jobber sammen for å undersøke samlingen av gjenstander og foreslå prosessen for den videre hjemsendelsen. Styringsgruppen vil være beslutningsorgan i nært samarbeid med myndighetene på begge sider. Når en avtale er signert, starter prosessen med å returnere gjenstander og gjenstandene vil bli en del av MAPSE Rapa Nui-museet.

Prosessene skal gjennomføres på en etisk og ansvarlig måte, med respekt for kulturen og tradisjonene til Rapa Nui-folket.

Planen om å bringe tilbake gjenstander fortsetter Thor Heyerdahls samarbeid med Rapa Nui-samfunnet og chilenske myndigheter. Den skal utvikle moderne museer basert på samarbeid, som vil styrke både Kon-Tiki-museet og Museo Rapa Nui. Det vil også stimulere til videre vitenskapelige studier ved å gjøre samlinger tilgjengelige på Rapa Nui, hvor Rapa Nui-folket og besøkende forskere har lettere tilgang.

Retur av gjenstander til Rapa Nui vil sørge for at Rapa Nui-folket har juridisk eierskap til sine kulturgjenstander. Denne handlingen vil bygge opp deres samlinger og gjenstander som vises. Kon-Tiki-museet vil jobbe tett med Museo Rapa Nui for å skape moderne løsninger for å fortsette å presentere utstillinger om Rapa Nui-kulturen i Norge. Noen av dem inkluderer nye digitale teknikker, kopier av gjenstander og lån av gjenstander.

-Dette prosjektet fortsetter Thor Heyerdahl og The Kon-Tiki Museums samarbeid med Rapa Nui og delstaten Chile. Bestefaren min ville vært stolt av det vi er i ferd med å få til, sier Liv Heyerdahl, direktør for Kon-Tiki-museet.

Neste
Neste

Thor Heyerdahl hadde i bunn og grunn rett