Thor Heyerdahl hadde i bunn og grunn rett
Thor Heyerdahl brukte et helt liv på å lete etter spor etter mennesker som krysset verdenshavene og bandt sammen kulturer. Som Rapa Nui (Påskeøya) og Sør-Amerika. Stort sett ble han ikke tatt på alvor av ekspertene. Ny forskning viser nå at han hadde rett, i hvert fall til en viss grad.
Verdens ledende tverrfaglige vitenskapstidsskrift, Nature, har nylig publisert DNA-analyse som beviser at mennesker på Rapa Nui bærer rundt 4-11 % DNA fra den søramerikanske urbefolkninger. Forskerne anslår at denne blandingen skjedde mellom 1250 og 1430 e.Kr. De første som bosatte Rapa Nui var polynesiere som reiste fra vest til øst. Imidlertid var Thor Heyerdahls tro på en kontakt mellom disse to forhistoriske befolkningen nå bevist. – I bunn og grunn har Thor Heyerdahl hatt rett i at det har vært kontakt med Sør-Amerika, men han fikk ikke rett i at alle kom derfra, sier arkeolog Mads Ravn til NRK. Ravn er også styremedlem ved Kon-Tiki-museet. Mysteriene rundt Påskeøya blir avslørt – avviser kollaps og bekrefter kontakt med Sør-Amerika – NRK Trøndelag – Lokale nyheter, TV og radio
Et internasjonalt team av eksperter på gammelt DNA, ledet av forskere fra Universitet i København, har laget fullstendige DNA-profiler av 15 individer fra daterte prøver. Dette beviser endelig en hypotese som først ble fremsatt av Erik Thorsby ved Universitetet i Oslo, om at befolkningen i Rapa Nui har et lite bidrag av DNA fra Sør-Amerika datert til før-europeisk tid. Forskerne sier tydelig at hoveddelen av DNA-et til disse individene er polynesisk, som stammer fra det vestlige Stillehavet, og at disse menneskene var de første som bosatte seg på øya.
Prøvene beviser imidlertid også at rundt 4-11 % av DNAet til disse individene stemmer overens med DNA fra populasjoner i Andes-området, kanskje i områdene i Colombia. Gjennom estimater på rekombinasjon av DNA, tror forskerne at en gang mellom år 1250 og 1430, og etter den første bosettingen av øya, møttes disse to sosiale gruppene og en utveksling av DNA fant sted. Det har lenge vært diskutert om polynesiske sjømenn reiste over Stillehavet og landet for en kort stund på den søramerikanske kysten, eller som Thor Heyerdahl hevdet at søramerikanere i før-europeisk tid seilte sine balsatre-flåter ut i Stillehavet. Den nåværende studien svarer ikke på dette spørsmålet, men for øyeblikket ser det ut til at bevisene favoriserer at det var polynesiere som seilte til Sør-Amerika, selv om DNA-studier på blodprøver fra levende populasjoner publisert i Nature i 2022 argumenterte for et tidligere søramerikansk inntog til Fatu Hiva i Marquesan-øyene.
Denne studien gir også bevis på et annet veldig interessant aspekt. I sin bok Collapse fra 2005 argumenterte Jarred Diamond for en miljømessig, sosial og befolkningskollaps på Rapa Nui på grunn av avskoging. Den nåværende studien finner ingen støttende bevis for en slik befolkningskollaps.
– Det er ei sterk fortelling for den ligner litt den vi har i dag, hvor vi også overutnytter naturen for egen vinning, forfengelighet og rikdom. Derfor er det ei vanskelig fortelling å slå ned, sier Mads Ravn.
– Fordi man kan se gjennom DNA-analysene at menneskenes antall ikke har gått ned. Man har skutt hull i teorien om at det var menneskene som gjorde det mot seg sjøl.
Studien var publisert av det internasjonale og anerkjente tidsskriftet Nature on September 10th, 2024, entitled: Ancient Rapanui genomes reveal resilience and pre-European contact with the Americas (https://doi.org/10.1038/s41586-024-07881-4) by J. Victor Moreno-Mayar, Bàrbara Sousa da Mota et. al.