Kvinnen bak Kon-Tiki ekspedisjonen

I 1947 seilte Thor Heyerdahl og hans mannskap balsa-flåten Kon-Tiki fra Callao, Peru, til Tuamotu-øyene i Fransk Polynesia. Seilasen gjorde de seks mennene verdenskjente. Det var imidlertid en kvinne, Gerd Vold Hurum, som var sentral i organiseringen av ekspedisjonen og holdt tøylene på land. Hun var det hemmelige syvende medlemmet av ekspedisjonen.

Foto: Gerd Vold Hurum

Kon-Tiki ekspedisjonen

Kon-Tiki-ekspedisjonen var et resultat av en teori Heyerdahl hadde tenkt på helt siden oppholdet på øya Fatu Hiva i Marquesas i 1938: denne øyegruppen i det sørlige Stillehavet kunne ikke vært befolket utelukkende av folk fra vest. . Det skal også ha vært befolket av urfolk fra Sør-Amerika. Blant de konkrete bevisene Heyerdahl pekte på, var historien om Con-Tiki Viracocha, en innfødt høvding som, legenden sier, seilte vestover fra Peru inn i solnedgangen. På selve kysten han seilte fra brukte lokale fiskere tømmerflåter laget av balsatre. Kanskje dette var den typen fartøy Con-Tiki Viracocha hadde brukt for å seile inn i Stillehavet? Tegninger av slike fartøyer hadde dukket opp i spansk manuskript så tidlig som på 1500- og 1600-tallet.

Heyerdahl presenterte teorien sin for en gruppe ledende amerikanske antropologer våren 1946, men de ignorerte ham. En amerikansk vitenskapsmann hadde allerede dokumentert at disse balsa-tømmerflåtene ikke var sjødyktige. Heyerdahl ble fortalt. De ville bløtlegge sjøvann og synke, eller gå i oppløsning, innen to uker. En vennlig arkeolog, Herbert Spinden, utfordret Thor på dette faktum og sa: "Jada, se hvor langt du kommer deg selv med å seile fra Peru til Sør-Stillehavet på en balsaflåte!"

Heyerdahl tok utfordringen, og begynte å planlegge ekspedisjonen som skulle ta ham og mannskapet over Stillehavet på hans egen balsaflåte.

Gerd Vold Hurum - Kvinnen som museet glemte

Gerd Vold Hurum var nøkkelpersonen som hjalp Thor Heyerdahl med å organisere Kon-Tiki-ekspedisjonen vinteren og våren 1946-47. I dagens termer ville hun blitt kalt en "prosjektleder". Dette var Heyerdahls første ekspedisjon, og måten hun løste oppgaven på kan ha gitt ham noen leksjoner for fremtidige prosjekter. Gerd hadde også ideen om å frakte flåten hjem til Norge. At Gerd Vold Hurum var en nøkkelperson i ekspedisjonsteamet har vært en godt bevart hemmelighet for museets besøkende.

Hvorfor har ikke historien om ekspedisjonens 7. medlem vært en del av museets utstillinger før? Det kjipe svaret er: Fordi hun var en kvinne!

Kon-Tiki-ekspedisjonen fant sted i en tid da menn fikk hovedrollene. Kvinner ble ofte henvist til å holde seg i bakgrunnen, til tross for deres kompetanse. Mennene som seilte flåten fikk oppmerksomheten, ikke kvinnen som var med på å organisere ekspedisjonen og holdt tøylene på land.

Gerd Vold Hurum ble med mannskapet i løpet av de første timene av seiling av balsaflåten, og ville sannsynligvis ha meldt seg på hele seilasen hvis det hadde vært et alternativ. Den norske ambassadøren i Washington, sjefen hennes, hadde eksplisitt nektet henne permisjon for å reise på ekspedisjonen. Han ønsket ikke å miste en hard arbeider, og til slutt var hun "bare" en kvinne.

Thor Heyerdahl kjente til Gerd Vold Hurums egenskaper da han hadde valgt henne – en kvinne – fremfor andre mannlige kandidater som prosjektleder for ekspedisjonen.

Det tok 75 år, men hun fikk endelig sin rettmessige plass i Museet.

Oppvokst i Norge

Gerd Vold Hurum ble født og vokste opp i et stort, hvitt hus i sveitserstil på Sæter, Oslo, med en idyllisk hage. I tillegg til blomster og frukttrær hadde hagen rundt huset en liten bjørkelund. Familien kalte stedet «Løvås».

Gerd var fysisk aktiv som barn, og hun boltret seg i bjørkelunden til Løvås. Ofte satt Gerd i toppen av favoritt treet sitt og gjorde lekser. Parallelt med denne gutteaktige siden var hun et veldig følsomt barn.

Ski og fotturer er en viktig del av oppveksten i Norge, og dette var aktiviteter Gerd satte stor pris på. Hun ble en dyktig skiløper og ikke mange menn kunne matche farten hennes. Hun deltok også uoffisielt i det klassiske langrennet, Birkebeineren, selv om kvinner ikke fikk være med.

Gerd Vold Hurum i midten, på ski med foreldrene Olaf og Oddbjørg og søsteren Edith
(Foto utlånt av Annette Hurum).

Gerd tilbrakte somre på farens slektsgård ved Hamar i Hedmark. I ung alder lærte hun å melke kyr og ri på hest. Ridning ble en lidenskap hun fortsatte i mange år. Hun drømte om å bli veterinær, men faren mente jobben var for fysisk krevende for en kvinne, og hun endte opp med å gå på handelshøyskolen.

Motstå tysk okkupasjon og tjene nasjonen

Gerd Vold Hurum i uniform under andre verdenskrig. (Foto utlånt av Annette Hurum)

Gerd Vold Hurum var 23 år gammel og jobbet for Brage, et forsikringsselskap, da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940. Hun reagerte med alle fibre og meldte seg umiddelbart inn i motstandsbevegelsen og skrev sjablonger for den illegale avisen «Vi». vil oss et land”.

Gerd ble snart en uavhengig operatør, med tilgang til en radiosender og en postrute til Stockholm, som agent for Special Operations Executive. Hun ble et bindeledd mellom motstandsnettverket i Oslo og den norske regjeringen i London.

Den 18. desember 1941 ble en av kontaktene hennes arrestert og forhørt av Gestapo. Gerd måtte flykte til fots til Sverige, og så videre til England.

Gerd Vold Hurum på kontoret FO IV.

(Foto utlånt av Annette Hurum)


I London ble hun den første kvinnelige assistenten ved Forsvarets overkommandos kontor for spesialoperasjoner, FO IV, ledet av Leif Tronstad, som samarbeidet med britene. Dette kontoret organiserte sabotasjeaksjoner i Norge, og Tronstad var mannen bak Vemork-raidet, der sabotører ødela Hydros produksjon av tungtvann på Rjukan.

Gerd ble den opplagte kontakten for agenter og var kanskje den første i Norge som foretok «debriefinger» av hemmelige operasjoners agenter.

Hun ble venn for livet med mange av dem, og også oberst John Skinner Wilson, leder av Special Operations Executives skandinaviske avdeling.


Motstandshelten får henne til å stå i en kamp for likelønn

Etter krigen klarte ikke Gerd Vold Hurum å slå seg ned i Norge. Hun fikk derfor jobb som krypteringssjef ved den norske ambassaden i Washington i september 1945. Her skulle hun oppleve en ny verden og kanskje unnslippe krigsminner.

Gerd Vold Hurum i Washington, 1945-46 (Foto utlånt av Annette Hurum).

Gerd Vold Hurum hadde planlagt å bo på ambassaden i minst ett år, for så å ta en tur til vestkysten av Amerika før han reiste hjem til Norge.

Dessverre var ikke lønningene til de ansatte ved den norske ambassaden blant de høyeste i Washington, eller for å være mer presis, mennene fikk godt betalt mens kvinnene bare fikk litt over halvparten av menns lønn.

De enslige kvinnene hadde spesielt vanskelig for å få endene til å møtes på grunn av de høye levekostnadene, da som nå, i hovedstaden.

Men når livet gir deg noen selvvalgte valg, kan det også dukke opp en uventet løsning.

Heldigvis skulle handelsrådgiveren ved den norske ambassaden tilbake til «gamlelandet» og en erstatter måtte finnes. Han foreslo Gerd Vold Hurum til stillingen. Enda bedre, mens Gerd tjente 200 dollar i sin nåværende jobb, tjente den kommersielle rådgiveren 350 dollar.

Ambassadøren var umiddelbart enig da han ble spurt om Gerd Vold Hurum var et godt valg for jobben. Hun skulle bli den første kvinnelige kommersielle rådgiveren i det norske UDs historie. Bare lønnsspørsmålet gjensto, og så fremlegge saken for departementet og få deres tilslutning.

Men nå begynte utenrikstjenestens lange og «stolte» tradisjoner å blande seg inn i saken. Charge d’affaires, som var ansvarlig for å fylle stillingen, forutså at det ikke ville være en skikkelig diplomatisk prosedyre å foreslå lik lønn for likt arbeid. Gerd Vold Hurums forgjenger var en mann, og kvinnene som jobbet for ambassaden fikk ikke så høye tall. Den "smarte" løsningen var å skaffe henne jobben og gi henne en lønnsøkning i ettertid. Dette var i hvert fall hans argument. Følgelig foreslo han en månedslønn på 290 dollar. Han trodde til og med at han var checky for å spørre så mye. Etter en god natts søvn hadde mannen fått et alvorlig angstanfall og han reduserte den foreslåtte lønnen til $275. Men tvilen gnaget ham fortsatt og han ringte ambassadør Morgenstierne som takket ja. "Ikke høyere enn $ 250 dollar!" De trofaste kontordamene som hadde jobbet opptil 28 år ved ambassaden for minstelønn kunne bli misunnelige.

Da jobbtilbudet kom fra Utenriksdepartementet, ble den foreslåtte månedslønnen kuttet med ytterligere 50 dollar til kun 225 dollar. Gerd Vold Hurum, som var stolt og ikke hadde tenkt å selge seg selv billig, sa til ambassadøren at hun ville ikke ta jobben med mindre hun fikk lik lønn for likt arbeid. Da hun kom tilbake til kontoret, bestilte hun et fly hjem til Oslo noen dager senere, 6. desember 1946.

Thor Heyerdahl og Kon-Tiki-ekspedisjonen skulle dra nytte av Gerd Vold Hurums uheldige sak. Ambassadør Morgenstierne beordret henne til å forbli i stillingen som krypteringssjef inntil en erstatter kunne komme fra Oslo og bli opplært. Kon-Tiki-guttene gjorde henne villig til prosjektleder og en del av Kon-Tiki-familien, og nøt godt av hennes profesjonalitet og førsteklasses arbeidsetikk som landet hennes ikke satte høyt nok pris på.

Gerd Vold Hurum, Torstein Raaby, Thor Heyerdahl og Erik Hesselberg, i Callao under de siste forberedelsene til Kon-Tiki-ekspedisjonen.

Kvinnen som kunne fikse alt

Uttrykket "en manns verden" refererer noen ganger til det faktum at etablerte nettverk av menn ofte hjelper andre menn med å lage bærere. Men når det virkelig gjaldt, var det en kvinne med et omfattende nettverk og stort organisasjonstalent som hjalp Thor Heyerdahl. Hennes kontakter fra arbeidet ved FO IV under andre verdenskrig og tiden i Washington ga Gerd en uhyggelig evne til å løse presserende problemer som utfordret organiseringen av ekspedisjonen.

Ekspedisjonen hadde fått tilbud om å teste utstyr for det amerikanske krigsdepartementet, men Heyerdahl ønsket å møte beslutningstakerne personlig, for å overtale dem til raskt å godkjenne tilbudet. Andre hadde takket nei til hjelp da de hørte at den primitive balsaflåten ville seile alene over Stillehavet. Heyerdahl henvendte seg til den rike norsk-amerikaneren Georg Unger-Vetlesen, en nøkkelfigur i etterretningsarbeidet under andre verdenskrig og senere en av arkitektene bak flyselskapet SAS. Vetlesen identifiserte general Hoag og oberst Clark, som nøkkelfigurer i Quarter Master-divisjonen til de væpnede styrkene, selv om han ikke kjente noen av dem personlig: "Du trenger noen til å introdusere deg."

Heyerdahl fortvilte, men ble umiddelbart oppmuntret da sjåføren av den nye Forden som tok ham med tilbake til Washington, Gerd Vold Hurum, sa at hun kunne klare oppgaven. Allerede dagen etter satt general Hoag i Vold Hurums leilighet sammen med Kon-Tiki-guttene. Oberst Clark kom innom noen dager senere.

Gerd Vold Hurum kjører Forden hun hadde kjøpt til svogeren
(Foto med tillatelse av Annette Hurum).

Da ekspedisjonen ankom Peru og de trengte hjelp fra myndighetene, sjarmerte Gerd general Reveredo med hennes intellekt og effektivitet slik at en bil og sjåfør ble gjort tilgjengelig for ekspedisjonen. Når de støter på problemer sa Thor Heyerdahl alltid med optimisme i stemmen: «La oss sende Gerd!»

En trøst for familiene

Den vanskeligste delen av Gerds jobb begynte da hun kom tilbake etter å ha vært ombord på flåten et par timer til Callao, i en seilbåt som tilhørte redaktøren av Limas største avis.

Kon-Tiki-ekspedisjonen sendte radio meldinger til avisene under seilasen. Gerd Vold Hurums oppgave var å formidle budskapene til presse og samarbeidspartnere. Hun forsto imidlertid raskt hvor viktig det var å holde familiene til mannskapet informert.

Kon-Tiki-radiostasjonen ved Raroia-atollen på Tuamotu-øyene.

I dagens alder er dette en enkel oppgave.

I 1947 måtte alle bokstaver maskinskrives, to eller tre om gangen. Siden de ble så populære, måtte hun produsere 14 eksemplarer mens hun klarte fulltidsjobben på ambassaden.

Gerd oppfordret også familiene til å oppdatere henne om dagliglivet for å heve guttenes humør.

Dette ble overført til den lille radioen ombord på flåten.

Gerd fikk faktisk aldri betalt for jobben hun gjorde for Kon-Tiki-ekspedisjonen. Heldigvis fikk hun betalt for jobben hun gjorde ved ambassaden.

Hun betraktet det å være en del av en slik historisk begivenhet som en utrolig opplevelse.

Hvordan ble museet til?

Hvordan havnet Kon-Tiki-flåten på et museum? Thor Heyerdahl dro på ekspedisjonen for å bevise at gamle peruanske flåter av balsatre var i stand til å krysse havet. Dette hadde han bevist, og i utgangspunktet hadde han til hensikt å la tømmerflåten bli på Raroia-øya som et vitnesbyrd om dens sjødyktighet. Ekspedisjonen hadde heller ikke midler til å betale for hjemtransport.

Det var Gerds idé at flåten skulle stilles ut. Kanskje kan billettsalget tjene noen hardt opptjente penger til å dekke ekspedisjonsutgifter. Kon-Tiki-flåten ble slept til Papeete og fortøyd langs promenadekaia. Gerd fikk jobben med å ordne med transport til USA, og hun klarte å legge til rette for at lasteskipet M/S Thor I kom innom Tahiti.

I Amerika forsøkte Gerd å sørge for at Kon-Tiki ble stilt ut i en lokal park i San Francisco. Men selv i Amerika er det hindringer for gründere. De måtte betale leie for utstillingsplassen og lønn til folk for å vokte flåten. I tillegg måtte det på forhånd stilles en økonomisk garanti for at flåten ble fjernet i etterkant. Uten friske kontanter var dette umulig. Gerd måtte igjen organisere transport. Denne gangen til Oslo.

Knut Magne Haugland, som støttet Gerds idé, tok på seg jobben med å samle inn penger og bygge museet en gang tilbake i Oslo. 15. mai 1950 åpnet Kon-Tiki-museet dørene på Bygdøy og ble på få år et av Norges mest populære museer.

Gerds liv etter Kon-Tiki-ekspedisjonen

I 1950 møtte Gerd Sven Hurum, en forretningsmann og norsk æreskonsul i Manilla på Filippinene, som var på ferie hjemme i Oslo. Paret ble forelsket og giftet seg 15 dager senere. Etter noen år på Filippinene flyttet familien til Montreal i Canada hvor Sven Hurum etablerte kontor for det norske rederiet Wilhelm Wilhelmsen. Her fikk de to barn, Sven Olaf og Annette. Gerd og Sven Hurum hadde muligens sine beste år tilbake i Oslo etter at de gikk av i 1977.

I Montreal ble hun rastløs som husmor, og startet sitt eget firma som solgte norske gaveartikler. Men da hun fikk nyheten om at noen kanadiske medisinske forskere hadde til hensikt å organisere en ekspedisjon for å studere helsen til folk på Rapa Nui eller Påskeøya, meldte hun seg igjen frivillig til å hjelpe. Det ble den medisinske ekspedisjonen til Påskeøya, METEI, 1964-65.

I 1967 kom pater Sebastian Englert, den katolske presten som hadde hjulpet Thor Heyerdahls norske arkeologiske ekspedisjon på Rapa Nui i 1955-56, til Amerika og Canada. Han ble syk og Gerd Vold Hurum fulgte ham tilbake til øya.

Uten Gerd Vold Hurum hadde kanskje ikke Kon-Tiki-flåten seilt fra Callao 28. april 1947. Dette visste Thor Heyerdahl og hans besetningsmedlemmer godt. For dem var hun det 7. medlemmet av ekspedisjonen.

Tegning av besetningsmedlem Erik Hesselberg i Gerd Vold Hurums eksemplar av "Kon-Tiki. På flåte over Sydhavet".
(Med tillatelse fra Annette Hurum)

Forrige
Forrige

Episk reise på tvers av fem kontinenter

Neste
Neste

Galapagos-Reevaluering av bevisene