Unikt repatrierings-prosjekt

Et tilbakeblikk på fjorårets unike repatrieringsprosjekt mellom Kon-Tiki Museum og Påskeøya/Rapa Nui

I fjor fikk vi ved Kon-Tiki Museum være en del av et dypt rørende og viktig repatrieringsprosjekt som brakte menneskelige levninger (Ivi Tupuna) tilbake til deres opprinnelige hjem på Påskeøya/Rapa Nui. Dette prosjektet markerer en historisk hendelse og et symbol på respekt, kulturarv og samarbeid på tvers av kontinentene.

I 1956 tok Thor Heyerdahl med seg levningene til Norge for forskning, men etter flere tiår med vitenskapelig studie, ble det besluttet at det var på høy tid å returnere disse restene til sitt hjemland. Dette var en langvarig prosess, og fjorårets samarbeid med delegasjoner fra Chile og Påskeøya, sammen med Kon-Tiki Museum, var den siste, avgjørende fasen av denne reisen.

I en dokumentarfilm på 17 minutter kan du følge direktør Liv Heyerdahl på hennes reise fra å hilse på en delegasjon i Oslo, til å overlevere de menneskelige levningene, og deretter følge dem på den lange reisen tilbake til Chile – og videre til deres endelige destinasjon på Påskeøya.

Dette prosjektet er ikke bare et viktig kulturelt tilbakeblikk, men også et sterkt symbol på hvordan samarbeid, respekt og anerkjennelse for andre kulturer kan føre til helbredende handlinger og historiske handlinger for fremtidige generasjoner.

Som en institusjon dedikert til utforskning og bevaring av kulturarv, er vi stolte av å ha spilt en rolle i denne repatrieringsprosessen, som bringer en viktig del av Påskeøyas historie tilbake til folket som opprinnelig har tilknytning til det.

Se dokumentaren og opplev denne historiske reisen som et vitnesbyrd om betydningen av respekt for kultur og menneskelig historie.

Klikk på linken å se filmen

Neste
Neste

Kon-Tiki museet feirer 75 år i 2025