Den nye referansen for Rongorongo-forskere

Rongorongo-studier – studiet av det ukrypterte manuset til Rapa Nui – er en oppgave som minner oss om den gamle greske tragedien Sisyfos. Et nytt oppslagsverk som beskriver mange års forskning av Paul Horley, med tittelen Rongorongo. Innskrevne objekter fra Rapa Nui, er nå tilgjengelig fra Rapa Nui Press.

Rongorongo - Inscribed objects from

Rapa Nui

Paul Horley

Rongorongo-studier

Rongorongo er et av få skrevne skripter oppfunnet av menneskeheten, og ble først oppdaget på den lille øya Rapa Nui på 1860-tallet. Skriptene består av figurer skåret i vekslende linjer inn i et stykke tre. "Det opprinnelige navnet - eller kanskje beskrivelsen - av manuset sies å ha vært kohau motu mo rongorongo (tablet incised for chanting out), forkortet til kohau rongorongo. Det skal også ha vært mer spesifikke navn på tekstene basert på emnet deres. For eksempel var kohau taꞌu (årstavle) annaler, kohau îka (fisketavle) var lister over personer drept i krig (îka, som betyr "fisk" er et poetisk uttrykk for et krigskader), og kohau ranga "tavle av flyktninger" var lister over krigsflyktninger." (tilpasset fra https://en.wikipedia.org/wiki/Rongorongo).

På et tidspunkt var rongorongo-tablets vanlig på Rapa Nui, men enten på grunn av påvirkning fra misjonærer eller på grunn av deres egen ignorering av et skript som ingen – etter at mange av de mest lærde individene hadde blitt kidnappet og senere omkommet, under den peruanske slave raid i 1862 – kunne lese mer. Mange av rongorongo-tabletene ble brent eller lagret i hemmelige huler i årene etter. Noen få tablets ble reddet og havnet i museumssamlinger rundt om i verden. Mengden kildemateriale som er bevart virker for lite til at forskere kan dechiffrere manuset med en brute-force-metode, og bare sakte, grundige studier av kildematerialet, den historiske konteksten og legendene om øya kan bringe noen nærmere ordene bokstavelig talt skjærer inn i treverket.

Åtte påskrevne tavler ble reddet av øymisjonærene, etter ordre fra deres biskop i Tahiti, Florentin Étienne Jaussen, i årene 1869-1870 (Horley 2021:16-17). Selv om forskning på manuset startet på dette tidspunktet, ble den første omfattende katalogiseringen og studien av disse nettbrettene utført av den tyske forskeren Thomas Barthel og publisert som Grundlagen zur Entzifferung der Osterinselschrift (Basis for dekryptering av påskeøyskriptet) i 1958.

Under Thor Heyerdahls arkeologiske ekspedisjon til Rapa Nui i 1955-56 ble flere manuskripter forfattet av lokale Rapanui-eldste, som har forsøkt å oversette individuelle tegn og skrevet ned eldgamle sang, frem i lyset. Ett omfattende manuskript ble gitt i gave til den norske oppdageren, mens to mindre fragmenter ble handlet til Kon-Tiki-museet. Disse dokumentene ble studert i samarbeid med sovjetiske lærde, som analyserte rongorongo-tavler i samlingen til Peter den store museet for antropologi og etnografi i St. Petersburg. Noen resultater av disse studiene ble publisert i Reports of the Norwegian Archaeological Expedition to Easter Island and the east Pacific. Bind 2. Miscellaneous Papers (1965).

Den siste innsatsen for å organisere rongorongo-korpuset kom i 1997 da den newzealandske lingvisten, Steven Roger Fischer, publiserte sin Rongorongo: The Easter Island Script: History, Traditions, Text. Boken representerer den første omfattende dokumentasjonen av Rongorongo, Påskeøyas gåtefulle skript og Oseanias eneste kjente skriftsystem fra før det tjuende århundre. Forfatteren forteller hele historien til rongorongos spennende oppdagelse og de mange forsøkene på en dechiffrering og gir fulle transkripsjoner av alle de 25 overlevende rongorongo-inskripsjonene sammen med detaljerte fotografier av nesten alle innskårne artefakter. Boken samler også en omfattende liste med mer enn 1000 referanser fra tidligere rongorongo-studier.

Både Thomas Barthel og Steven Roger Fischer lyktes med å lage og oppdatere inskripsjons-korpuset for rongorongo, og gir et solid grunnlag for undersøkelsene som dedikerer sin innsats til analysen av dette manuset. Den fortsatte utviklingen av dokumentasjons- og bildeteknikker siden den gang tillot ytterligere forbedringer i representasjonen av Rapanui-glyfer. For tiden jobber flere forskerteam i ulike deler av verden med 3D-dokumentasjon av rongorongo-objekter. Denne boken gir noen første skritt i denne retningen, og presenterer de nye forbedrede sporene av hele rongorongo-korpuset fullført av Paul Horley etter en detaljert studie av de originale gjenstandene (og også deres avstøpninger og fotografier) i museumssamlinger rundt om i verden. I prosessen med denne forskningen har han og hans samarbeidspartnere oppdaget mange nye detaljer om rongorongo-skilt, og brukt moderne digitale metoder for å forbedre de skadede områdene på nettbrettene.

Flere rongorongo-nettbrett digitalisert av National Museum of Natural History i Santiago, Chile, kan sees på nettet som svært detaljerte 3D-modeller.

I sin nye bok, Rongorongo: Inscribed objects from Rapa Nui, gir Paul Horley en omfattende oversikt over feltet rongorongo-studier, dets historie, selve inskripsjonskorpuset, og presenterer en diskusjon av hovedtegnene som brukes i Rapanui-skriftet. Håpet er at denne nye boken vil utvide og styrke grunnlaget for fremtidige studier av rongorongo ytterligere. I en herkulisk oppgave tror vi at Horley har lykkes med å legge grunnlaget for fremtidige studier. En ny referanse for rongorongo-studier har virkelig kommet.

Rongorongo

Inscribed objects from Rapa Nui
av Paul Horley

Forrige
Forrige

Skalamodeller av Kon-Tiki-flåten

Neste
Neste

Et tapt rongo-rongo manuskript gjennfunnet